Circus Maximus

Ajankohtaista

Loppuvuoden ohjelma

16. marraskuuta 2023


Tässä kirjeessä on tietoa Circus Maximuksen loppuvuoden ohjelmasta, eli esityksistä Here and There ja Labia.

HERE AND THERE

Ohjelmisto 2023 – Here and There (Täällä ja tuolla)

"Here and There" -projektissaan taiteilija Onur Tayranoğlu ottaa "muukalaisen" roolin Mänttä-Vilppulassa ja pyytää Mäntän Lukion opiskelijoiden apua taidekaupungin navigoinnissa.

Kuvitteellista kerrontaa rakenteenaan käyttämä kahden kuukauden projekti kuvittelee paikalliset lukio-opiskelijat oppaina, jotka johdattavat muukalaista kaupungissa. Teos on esityksen muodon ottava yhteisötaideprojekti. Se sisältää viikoittaisia esityksellisiä kokoontumisia lukio-opiskelijoiden kanssa, jotka osallistuvat aktiivisesti taiteelliseen prosessiin. Kokoontumiset johtavat näyttelyyn, jossa on esillä esityksellisen prosessin jälkiä.

Tayranoğlun visuaalinen ja esityksellinen tutkimus "Here and There" ammentaa hänen henkilökohtaisista kokemuksistaan Suomessa asuvana queer-maahanmuuttajataustaisena taiteilijana, syventyen toiseuden ja outouden teemoihin ottamalla haltuun nämä asemat. Tayranoğlu näkee asemat työkaluna lähestyä kriittisesti omaa paikantumistaan Suomessa, mutta myös rooliaan residenssitaiteilijana, joka työskentelee yhteisötaideprojektissa.

Projektin tavoitteena on luoda tilaa merkityksellisille sekä kriittisille keskusteluille aiheista kuten ulkopuolisuus, toiseus, vapautuminen, yhteisö, jonnekin kuuluminen ja kodin rakentaminen. Keskustelut tapahtuvat esityksellisissä, leikinomaisissa ympäristöissä, joissa kysytään: Miten muukalainen ja teini-ikäiset voivat saavuttaa yhteyden tason, jossa jakaa työkaluja yhteisen tilan sekä tuen ja ymmärryksen tunteiden luomiseksi.

Näyttely, joka on tehty yhteistyössä Mäntän Lukion opiskelijoiden kanssa, avataan yleisölle 13. joulukuuta Serlachius Residenssin galleria tilassa Aleksanterin linnassa, Mänttä-Vilppulassa. Epävirallinen tapaaminen taiteilijan ja joidenkin projektiin osallistuneiden kesken pidetään 14. joulukuuta. Tarkka aika ilmoitetaan myöhemmin.

Sekä näyttelyyn että taiteilijatapaamiseen on vapaapääsy.

Paikka: Mänttä-Vilppula

Projektiin puvustus on tehty yhteistyössä kuvataiteilija Kolya Kotovin kanssa.

Kuva: Kolya Kotov.

LABIA

Ohjelmisto 2023 – labia

Kolme tanssijaa tuovat suutelemisen aistisuuden ja poetiikan näyttämölle.

labiassa hempeät queerit muovaavat sukupuolen sekä vapaan romanttisen rakkauden moninaisia muotoja ja kuvastoja. Erilaiset suutelemisen tavat ja tunnelmat kiteytyvät pieniksi tansseiksi, kohtauksiksi ja koreografioiksi. labiassa tanssijat liikkuvat intiimin kokemisen ja sen esittämisen välillä. Huulet koskettavat toisia huulia – janoten, tervehtien, hyvästellen, antaen, ottaen, tuntien, kysyen, hamuten ja kaivaten.

bois, butts hubba bubba, guts wet lips, singing hips bye shy bye

Labia on Kauri Sorvarin koollekutsuma teos, jonka kautta hän haluaa tuoda sensuaalisuuden hetkiä näyttämötaiteeseen. Labian demoversioita on esitetty Museum Of Impossible Formsilla Bodies of Pleasures -kollektiivin esitysiltamissa ja Club Ambedossa osana Urban Apaa.

Työryhmä:

Ohjaus: Kauri Sorvari Näyttämöllä: György Jellinek, Kauri Sorvari, Jussi Ulkuniemi Valosuunnittelija: Sofia Palillo Äänisuunnittelija: Satu Kankkonen Pukusuunnittelija: Johanna Liebl Tuottaja: Riikka Lakea Tukijat: Jenny ja Antti Wihurin Säätiö, Taiteen Edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto, Urban Apa, Circus Maximus, Kulttuurikeskus Caisa

Kieli Englanti/ ei kielisidonnainen Ikäsuositus Ei suositella lapsille Sisältövaroitus kovat äänet, teatterisavu, eroottinen kuvasto (suutelu)

Esitysajat:

  • to 7.12. klo 19

  • pe 8.12. klo 19

  • la 9.12. klo 19

  • su 10.12. klo 15

Esityspaikka: Sali, Kulttuurikeskus Caisa, Kaikukatu 4 B, 00530 Helsinki Liput 15€ / 10€ www.lippu.fi