Kuva produktiosta Hajoaminen

Hajoaminen

Ohjaus: Maija Linturi Äänisuunnittelu: Aino Juutilainen Videosuunnittelu: Olli-Pekka Jauhiainen Visuaalinen suunnittelu: Sarune Peciukonyte Esiintyjät: Elina Sarno ja Aino Juutilainen Tuotanto: Kalteva Co. ja Circus Maximus Ensi-ilta: 17.10.2020 klo 19.00 Muut esitykset: 18., 22., 24., 25.10. Aina klo 19.00 

Hajoaminen on välttämätöntä joskin usein näkymätöntä toimintaa. Sen ansiosta emme heti ovesta ulos astuessa haista mätänevien ulosteiden ja kuolleiden eläinten hajua. Ilman jatkuvaa hajoamista millekään uudelle ei ole tilaa syntyä. Ravinteiden kierto keskeytyy, maaperä muuttuu hedelmättömäksi. Biologisen hajoamisen lisäksi ympärillämme on käynnissä myös monia muita, enemmän tai vähemmän näkyviä hajoamisen prosesseja: yhteiskunnallisia, ideologisia, henkilökohtaisia. 

Marketta muutti meille eilen. Se kiipeilee narsisseissa ja juo välillä sokerivettä pullon korkista. Ojennan sormeani sitä kohti. Se vastaa tarttumalla kiinni sormenpäästä ensimmäisellä jalkaparillaan, ja kiskoo sitten perässään epäsuhtaisen painavan ruumiinsa. Tunnen kaikkien kuuden jalan liikkeet kutituksena sen edetessä käsivarttani pitkin. 

Hajoamisessa pohdimme erilaisia hajoamisen prosesseja hyönteisten näkökulmasta ja niiden kautta. Se on esitys kärpäsentoukista, kimalaisista, punkeista, kastemadoista sekä erilaisista  hajoamisen prosesseista. Se on esitys vallattomista hyönteisistä, sellaisista kuin Marketta. Ne tunkevat kaikkialle: puutarhoihin, kasvimaille, makuuhuoneisiin ja keittiöihin, iholle ja sen alle, joskus jopa suolistoon ja sisäelimiin. Ne eivät antaudu meidän hallintaamme, vaan välinpitämättömyydellään osoittavat naurettavaksi koko hallinnan konseptin. Ehkäpä juuri välinpitämättömyyden ja vallattomuuden takia hyönteisillä on erityistä voimaa haastaa meitä näkemään toisin myös itseämme ja oman paikkamme maailmassa.

Esitystä ovat tukeneet Koneen Säätiö, Uudenmaan kulttuurirahasto ja Pohjoismainen kulttuuripiste.