Kuva produktiosta Etsitkö töitä?

Etsitkö töitä?

Haku on auki 28.2.-30.4.2020

Hakuinfo:

https://etsitkotoita.wordpress.com/info

Tuotanto: Esitystaiteen seura, Circus Maximus

Hanketta tukevat: Koneen säätiö, Alfred Kordelinin säätiö ja Taike

Lisätietoja:

Lauri Antti Mattila
lauriantti.mattila@gmail.com
040 742 7787

Juhani Haukka
ju.m.haukka@gmail.com

Kuvat: Visa Knuutila

Hei sinä, etsitkö töitä?

Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden työskennellä sen tärkeän parissa, johon sinulla ei muuten olisi mahdollisuutta.

Olemme kyllästyneet siihen, että työn arvo ja merkitys määritellään vallitsevasti markkinatalouden logiikan kautta. Ihmisen paikka tässä logiikassa on usein täyttää työllään globaalia järjestelmää, jonka keskiössä on ympäristöä, ihmisen arvoja ja sielua tuhoava kestämätön toksinen kilpailu ja pääoman kasvattamisen kehä. Työ on myös suuressa murroksessa, joka mahdollisuuksien lisäksi synnyttää uudenlaista eriarvoistumista ja osattomuutta – ja vaatii siten uudelleen järjestäytymistä, ja viisasta yhteiskunta- ja talouspolitiikkaa.

Työn merkitykset ovat suhteessa historiaan ja arvoperintöihin. Työn unelmointi tapahtuu maailmassa, ja sanoitetaan usein suhteessa vallitsevaan. Työtä myös brändätään ja sanoitetaan poliittisten tendenssien mukaisesti, ja niitä vasten. Yhteiskunnassa viime vuosina pinnalle noussutta amerikkalaista unelmointia suomalaiseen sisu-brändikulttuuriin yhdistävä puhe työstä innovaatioyrittämisen ja unelmien toteuttamisen innostavasti murtuvana kenttänä lupaa vapautta, ja kehottaa rajattomuuteen. Lopulta sitä kuitenkin hallitsee pääoman logiikka, ja sen mukaiset eriarvoistavat arvot ja politiikat.

Tutkijoiden mukaan työtä ei länsimaissa tarvitsisi tehdä kuin kolme neljä päivää viikossa, mikäli tyytyisimme menneiden vuosikymmenten elintasoon. Kuitenkin päädymme helposti omistamaan ja ostamaan palveluita ja kokemuksia enemmän kuin aikaisemmin, ja Suomessa yleisin ammatti onkin nykyään myyjä.

Miksi?

Tarjoamme seitsemälle ihmiselle Koneen säätiön apurahalla mahdollisuuden työskennellä sen tärkeä parissa, josta työpaikkailmoitukset eivät kerro. Kenties sen parissa, jota ei välttämättä arvosteta perinteisesti työksi, mutta jonka haluamme ehdottaa nyt tärkeimmäksi tehtäväksi työksi. Sen mikä jää muun jalkoihin. Kenties mikä on odottanut hiljaa oikeaa hetkeä ja tilaa. Mitä sielu janoaa ja ruumis vaatii. Sen mitä sinä koet tärkeäksi, ja mitä tämä aika ja yhteiskunta, maailma ja ympäristö tarvitsee.

Ja tähän kutsumme sinut vastaamaan – sydämesi äänellä ja rehellisellä voimalla. Tee hakemus ja osallistu seitsemän työn arvontaan.

Voit olla myös erimieltä kanssamme.

Lämmöllä,

Juhani ja Lauri