Kuva produktiosta Kansalaisesitys: Elämänmuotoja

Kansalaisesitys: Elämänmuotoja

Kansalaisesitys on pitkäkestoinen tutkimusprosessi, joka tutkii kansalaisuutta rakenteena ja esityksenä. Kansalaisesitys purkaa vallan ja kannattelun rakenteita. Kansalaisesitys on toiminut vuodesta 2016, vuosina 2017-2018 Koneen säätiön tukemana.

Kansalaisesitys on tuottanut näyttelymuodon, joka toistuu eri tiloissa eri muotoisena. Se on nimeltään Elämän muotoja – maailma muotoutuu joka hetki sellaiseksi kuin se joka hetki on. Näyttelymuodon ideana on nimetä näyttelykohteiksi tilassa esiintyviä esineitä, asioita, rakenteita ja ilmiöitä. Näyttelykohteet merkitään punaisilla numerotarroilla ja numeroa vastaavat tekstit löytyvät Näyttelyesitteestä.

Näyttelyn ensimmäinen variaatio toteutettiin Kansallisteatterin Lavaklubilla maaliskuussa 2018. Näyttelyn toinen variaatio toteutui lokakuussa 2019 Helsingin Talvipuutarhassa. Näyttely oli osana Family of things -polyptyykkiä, joka oli useamman taiteilijan monimuotoinen yhteisinstallaatio Talvipuutarhassa ajalla 3.10-13.10.2019.

Tilojen ja ihmisten saavutettavuus on ratkaisevalla tavalla muuttunut. Vuoden 2020 näyttely näyttely toteutetaan ulkotilaan ja sähköpostin välityksellä. Näyttelyesite on tilattavissa sähköpostiin tai mikäli ei omista sähköpostia, sen voi tilata kirjeenä. Kaupunkitila avautuu näyttelyksi tunnistettavien näyttelykohteiden kautta. Näyttely on koettavissa missä tahansa kaupungissa, jossa tunnistettavia rakenteita on: esimerkiksi suojatie, ylikulkusilta, alikulkutunneli, puisto, monumentti, julkisivu, lampi, puro, pensas, kallio, asfaltti, sora, betoni, teräs, katuvalot, lasi, juna, junakiskot, sähköjohdot, ovi, ikkuna, kynnys, portaat, liuska, julkinen wc, urheilukenttä.

Työryhmä: Hannah Ouramo, Markus Lindén

Yhteys: kansalaisesitys@gmail.com